Pewne grupy roślin, w postaci warzyw, owoców oraz ziół pomagają nam w łagodzeniu wielu banalnych objawiających się dolegliwości lub też znacząco przyśpieszyć wyleczenie się z ich skutków, oraz wpływów na nasz organizm.
Zatem potrzeba wiedzieć, konkretnie jak je stosować i kiedy stosować. Pamiętaj również- nie wszystko uda się Ci wyleczyć na własną rękę.
Z tego powodu, kiedy Twój stan zdrowia po domowej kuracji wciąż się pogarsza, wtedy- absolutnie skorzystaj z fachowej pomocy lekarza.
Wykaz najlepszych warzyw, skutecznych na różne dolegliwości
A więc wymienny te konkretne najbardziej wartościowe warzywa pomagające nam przy częstych popularnych i dopadających nas dolegliwości natury zdrowotnej.:
-1- Na ból głowy-kawa, imbir, wiśnie
Czasami na niewielki/ średni próg- bólu głowy pomaga kawa. Jednak pod warunkiem, że nie doskwiera Ci nadciśnienia tętnicze. Sama kawa jest mocnym napojem. Toteż kofeina jako substancja- rozszerza naczynia krwionośne, więc może skutecznie zahamować początkowy ból migreny lub złagodzić dolegliwości wywołane nagłym spadkiem ciśnienia we krwi.
Natomiast imbir zapobiega mdłościom, jakie często towarzyszą osobie mającej migrenie, a czasem łagodzi również jej przebieg.
-2- Na lepsze trawienie: oliwka, groszek zielony, burak, pomidor
Na dolegliwości z wątrobą i woreczek żółciowym-oliwki, pomidory oraz buraki
Wydzielanie się żółci zwiększają warzywo z grupy oliwek. Wskutek tego procesu znacznie poprawia praca wątroby i woreczka żółciowego, regulującego etapy trawienia pokarmu. Kojąco działa również i zielony groszek oraz surowe pomidory. Pracę wątroby wspomaga popularna ćwikła, czyli ugotowany burak z chrzanem i z dodatkiem kminku.
-3- Na przeziębienie to: czosnek, rzodkiewka
Najlepszym naturalnym sposobem na przeziębienie jest czosnek. Posiada on zmagazynowane substancje- lotne o działaniu antybakteryjnym (na podobnych zasadach jak antybiotyk). Substancje te uwalniają się w trakcie czynności: siekania lub rozcierania świeżych ząbków czosnku w kuchni.
Wystarczą jedynie 3 minuty, aby świeży sok z czosnku zniszczył kolonię bakterii. Pomocne jednakowo w leczeniu przeziębienia może okazać się też chrzan oraz rzodkiewka. Produkty spożywcze te, działają one wykrztuśnie, a także rozpuszczają nadmiar flegmy i śluzu oraz dokładnie oczyszczają nos i zatoki z kataru.
-3- Na ciśnienie i serce-szpinak, papryka, miód
Na nadciśnienie i serce najbardziej wartościowe warzywa to: szpinak, papryka, suszone morele. Produkty te rozrzedzają krew i chronią przed miażdżycą. Niewątpliwie wspaniałym antydotum (lekiem) na serce okazuję się też miód. Wzmacnia on mięsień sercowy oraz poprawia krążenie krwi w żyłach. Najbardziej odżywczy bywa miód z: rzepaku, potem gryczany, wrzosowy i na końcu lipowy.
Profilaktycznie, spożywaj regularnie kiszonki z warzyw
Warzywa kiszone (kiszonki) są pewnym źródłem witaminy C oraz soli mineralnych. Z czasem soki warzywne przenikają z produktu do soku. Z tego właśnie powodu jest niezwykle cennym produktem wyjściowym takiego procesy, jak i same warzywa i owoce razem wzięte.
Najwięcej witaminy C gromadzi w sobie kiszona kapusta, dużo w niej jest witamin z grupy B.
Tudzież kiszonki są najbardziej wartościowe i najlepsze do spożywania na surowo (w bigosie nie ma witaminy C prawie wcale). W czasie kwaszenia, w dodatku z udziałem wysokiej temperatury lub bez jej udziału tworzy się kwas mlekowy, który eliminuje skutecznie rozwój drobnoustrojów, w tym poprawia trawienie oraz stabilizuje skład flory bakteryjnej w jelitach człowieka,
Warzywo kiszone jednocześnie pobudzają nasz apetyt.
Poza ogórka oraz oczywiście rzecz jasna- kapustą (biała, czerwona) do kiszenia nadają się również grzyby, papryka oraz pomidory.
Kilka słów oraz uwag końcowych.
Regularne spożywanie kiszonek wpływa też nie tylko na ogólne samopoczucie i dobre zdrowie, lecz także spowalnia proces degeneracji komórek wielu narządów wewnętrznych człowieka, przy działając również jako znakomita odtrutka w czasie niewielkich zatruć, np. alkoholem, czy innym jedzeniem (z wyłączeniem grzybów leśnych).
Najnowsze komentarze